GYONĞCU BULGUKSA TAPINAĞI | GYEONGJU BULGUKSA TEMPLE | 경주 불국사


Kore'nin en ünlü tapınaklarından biri olan 8. yüzyılda inşa edilmiş Bulguksa Tapınağı, Budizm ve Şilla Krallığı'nı temsil ediyor. Bizim için Sultanahmet ve Ayasofya neyse Koreliler için de Bulguksa öyle. Ayrıca Kore'de 10 won'un üstünde bu tapınağın resmi bulunmakta.

Tapınağa ait ahşap binaların birçoğu yeniden yapılmış, ancak taş köprü, merdiven ve pagadoların hepsi orjinalliğini koruyor. Her yıl binerce turist Sokgatab ve Dabotab pagodalarını görmek için buraya akın ediyor. Sadece turistik bir yer değil bizdeki Sultan Ahmet gibi içerisinde ibadet de yapılıyor. Orayı gezerken kafalarını sıfıra vurmuş kadın ve erkek keşişleri görünce çok şaşırmıştım.

Busan gezisi yazımda da bahsettiğim gibi Kore'de tapınak gezmek, epey meşakkatli bir iş. Çünkü Kore'de genelde tapınaklar (saldırılara karşı) dağların içinde korunaklı alanlarda yer alıyor. Gyonğcu'daki Bulguksa Tapınağı'na gitmek de Busan'daki Hedonğ Yonğgunğsa Tapınağı'na gittiğimizdeki gibi çok kolay olmamıştı. Otobüslerin saat başı geçiyor olması ve yağmurlu yolda hızla dar dağ yamaçlarından kıvrıla kıvrıla yukarı çıkması biraz korkutmuştu. Ancak kesinlikle ve kesinlikle gidip görmeye değer bir yer.

Kore'de taşları üst üste koyarak dilek dileme adeti varmış. Sanırım Şamanizm kökenli eski bir adet. Bu yüzden Kore'yi gezerken birçok tarihi mekanda üst üste dizili halde duran taşlar görüyorsunuz. Bulguksa Tapınağı'nın bahçesinde de böyle taşlarla dolu bir alan bulunuyor.
 









Bulguksa Tapınağı'nda bulunan bu domuz heykeline dokunanın zengin olduğuna inanılıyor.






Yorumlar