TÜRK USULÜ KORE YEMEĞİ | SOYA EZMESİ GÜVECİ | 된장 찌개 dvencanğ cige




Dvencanğ (된장) yani mayalandırılmış soya ezmesi, iki bin yıldan daha uzun süredir Kore mutfağında yer alan, kanseri engellediği söylenen soslardan biri. Soya fasulyesi, tuz ve suyun mayalandırılmasıyla hazırlanıyor.





Soya ezmesi ile başta Soya Ezmesi Güveci yani dvencanğ cige (된장 찌개) olmak üzere birçok yemek yapılıyor. Kore'de çok yaygın olarak kullanıldığı için marketlerde (bizdeki yoğurtlar gibi) 3, 5, 10 kglık kaplarda satılıyor. Ben de Kore'den döndüğümde 3 kglık kaplarda satılanlardan almıştım ama kokusu ve tadını çok beğenmediğimizden yiyemeden çöpe atmak zorunda kaldık maalesef. 


Koreliler iş veya okul koşuşturması içinde evde yemek yapmayla zaman kaybetmek istemediklerinden marketlerde kabukları soyulmuş soğan vs. birçok hazır gıda satıldığı gibi hazır Soya ezmesi güveci sosu da satılıyor. Güveç yemeği yapmak için bu sosu tencereye boşaltıyorsunuz üstüne de istiridye mantarı, patates, kabak, pırasa, kuru soğan gibi sebzeleri atıp pişiriyorsunuz ve bu şekilde yemeğiniz çabucak hazırlanmış oluyor. 



Türkiye'de denerim diye bu soslardan da almıştım. Koreliler normalde yemeklerinde soğanın acısı gitsin diye bizdeki gibi baştan soğanları küçük küçük kıyıp yağda kavurmuyorlar, bunun yerine soğanları iri iri doğrayıp suyla yıkıyorlar. Bu yüzden de Kore yemeklerinde soğanlar bizimkine göre diri duruyor ve Kore yemekleri de bizimkilere göre daha acı oluyor. Ben bu hazır güveç yemeğini yaparken soğanları bizim usulle pişirdim ki evdekilerden çok ses çıkmasın. Böylece yarı Türk, yarı Kore usulü bir güveç yemeği ortaya çıkmış oldu. Yukarıda bahsettiğim Kore'den aldığım 3 kglık soya ezmesini yiyemeden atmıştık ama bu sosla yapılan yemek gayet lezzetliydi, evdekilerden tam not aldı.   Bakınız yaptığım o yemek:











Yorumlar