KORE GÜVEÇ YEMEKLERİ | CİGE | 찌개

Kore'de Kore yemekleri satan lokantalara gittiğinizde genellikle menüde bir bölüm güveç yemeklerine ayrılıyor. Güveç yemekleri yani sonunda cige 찌개 yazılan yemekler çorbanın biraz daha az sulu, bol malzemeli hali gibi düşünülebilir. Bu yemekler taş veya güveç kaplarda sıcak olarak servis edildiğinden özellikle kışın Kore'nin soğuğunda cige içmek gibisi yok. Olur da Kore'ye yolunuz düşer de Kore yemekleri satılan lokantalarda güveç yemeği yemek isterseniz menüdeki isimleri görüp de afallamamanız adına gelin Kore'deki başlıca güveç yemeklerine göz atalım:


 Kimçi Güveci (Kimçi Cige 김치찌개)






Ana malzemesi Kore acı kırmızı biberli lahana turşusu yani Kimçi olan bu güveç yemeğine isteğe bağlı olarak domuz, dana, uskumru, tonbalığı vs. türünde et veya balık eklenerek yapılıyor. Bir nevi turşulu etli/balıklı güveç yemeği. Bana göre bu yemek çok sağlıklı olmasına rağmen içinde dinlendirilmiş ve biraz kokuşmuş kimçi bulunduğundan herkesin damak zevkine uygun olmayabilir. Benim için güveç yemeği türleri içinde en kötüsü. 




Baharatlı Yumuşak Tofu Güveci (Sundubu Cige 순두부찌개)



Sundubu (yumuşak tofu) ile deniz tarağı veya domuz eti, çeşitli sebzeler ve pul biberle yapılan bu güveç yemeği de yine sağlıklı Kore yemeklerinden biri. Zaten sağlıklı olmayan Kore yemeği de yok gibi ya neyse. 


Soya Ezmesi Güveci (Dvencanğ Cige 된장찌개)



Balkabağı ve tofu gibi malzemelere soya ezmesi sosu eklenerek pişirilen bu güveç benim için tüm güveç yemekleri arasında en lezzetlisi. Hatta o kadar sevdim ki Türkiye'ye dönerken hazır sosunu almıştım. Siz de soya ezmesi ve tofu bulur da bu yemeği yapmak isterseniz tarifini paylaşayım.

Malzemeler
4 çorba kaşığı soya ermesi, 1 tofu (300 g), 100 g dana fileto, 3 bardak su, 2 kurutulmuş şitake mantarı, 1 sap pırasa, 2 acı sivribiber, I kırmızıbiber, 2 çay kaşığı susamyağı, bir tutam pul biber, 1 küçük kabak

Birinci sos: 2 çay kaşığı susamyağı, 4 çay kaşığı doğranmış pırasa, 2 çay kaşığı dövülmüş sarımsak

İkinci sos: 1 çay kaşığı Kore pul biberi, 1 çorba kaşığı dövülmüş sarımsak, çay kaşığı dövülmüş zencefil

Hazırlanışı:
1. Tofuyu ve kabağı küçük küpler halinde doğrayın. Dana filetoyu da tek lokmalık parçalar halinde doğrayıp birinci sosa batırın.
2. İkinci sos ile soya ezmesini karıştırıp suda çözün.
3. Mantarları suya bastırın, saplarını çıkarıp onları da tek lokmalık parçalara bölün. Pırasayı, yeşil ve kırmızıbiberleri jülyen doğrayın.
4. Bir tavada eti susamyağında kavurun, sonra ikinci sosa dökün.
5. Yemek kaynamaya başladığında tofuyu ve mantarları ekleyin. Son olarak da kalan sebzeleri ekleyin ve pişene dek ağır ateşte kaynatın.
Afiyet olsun.😊

Yorumlar