SAMGYETANĞ | 삼계탕 | GİNSENGLİ TAVUK ÇORBASI


Çoğu ülkede mevsimine göre hazırlanan özel yemekler bulunuyor. Kore'de de yazın aşırı sıcak havalarda bir tür tavuk çorbası olan Samyetanğ, buzlu erişte çorbası Nenğmyon, ve köpek eti çorbası Boşintanğ yeniyor. 

Kore'de yazın mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri olan Samgyetanğ, küçük bir pilicin içinin, ginseng, hünnap, sarımsak gibi malzemelerle doldurulup kısık ateşte uzun süre pişirilmesi ile hazırlanıyor. Bu tavuk çorbası içinde bulunan besleyici maddeler sayesinde en sağlıklı Kore yemeklerinden de biri aynı zamanda. 



 G.Kore'de yazları çok sıcak ve nemli bir hava hakim oluyor ve yazın bu sıcak günlerinde de Koreliler sıcakla baş edebilmek ve ginseng sayesinde enerjiyle dolmak için samgyetang yiyorlar. 

Korelilerin yaz aylarında sıcak tavuk çorbası içmelerinin nedeni de sıcağı sıcakla karşılamak istemeleri. Bunun bilimsel açıklaması şu, sıcak yaz günlerinde daha sıcak olan bu çorbayı içerseniz yiyeceğin vücudunuzda ürettiği ısıyı vücut dışarı buharlaştırarak atacak yani daha çok terleyeceksiniz ve terledikçe de derinizden buharlaşan hava deriden ısınızı alıp götürecek yani terlemek vücut hararetinizi almış olacak ve serinleyeceksiniz.

Kore'yi gezerseniz turistik mekanlarda değil de yerel Samyetang restoranlarına denk gelirseniz mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Bana göre Kore'nin en lezzetli yemeği olan Samgyetang, içinde birçok değerli malzeme bulunduğu için, diğer Kore yemeklerine göre biraz daha pahalı oluyor. (15.000 won civarındaydı.) Ancak Samgyetang yiyecekseniz epey aç gitmekte yarar var. Çünkü bir kişi küçük de olsa bir tavuk yediği ve de genelde yanında bolca meze getirdikleri için aşırı doyurucu oluyor.





Bakınız Samyetang soframız:

Kore'ye gidemeyenlerin evinde denemesi için tarifi de bırakıyorum.

4 kişilik bir Samgytang'ın malzemeleri:
4 piliç
4 su bardağı pirinç
4 geven kökü
4 ginseng kökü
12 diş sarımsak
4 hünnap
2 yeşil soğan


Hazırlanması yaklaşık 120 dk sürüyor Bakınız:

1. Tavuğun içini temizleyin.
2. Pirinci yıkayın ve iki saat önceden suya koyun, suyun süzülmesi için 10 dk da kevgirde bekletin.
3. Geven kökünü yıkayın ve 2 saat suda bekletin.
4. Ginsengi yıkayıp temizleyin ve baş kısmını kesin. Sarımsakları ve hünnabı temizleyip yıkayın.
5. Yeşil soğanı temizleyip yıkayın ve doğrayın.
6. Geven köklerini derin bir kaba koyup su ekleyin ve 20 dk yüksek ısıda kaynatın.
7. Piliçlerin içine pirinci, ginsengi sarımsağı ve hünnabı doldurun. İçindeki malzeme dökülmesin diye her pilicin bacağını çapraz kapatın.
8. Piliçleri büyük bir tencereye koyup geven kökünün haşlandığı suyu üzerine dökün. 20 dk yüksek ısıda kaynatın, ardından ateşi kısın ve suyun rengi süt beyazına döneen dek 50 dk daha pişirin.
9. Yeşil soğanları ekleyin tuz ve karabiberle servis edin.

Afiyet olsun:)








Yorumlar