KORE'DE ÇÖP KUTUSU YOK!


İlkokuldan beri çöpleri çöp kutusuna atmamız gerektiği söylenmesine rağmen, caddeler hala sigara izmaritleri ve çekirdek kabukları ile dolu maalesef. (Türkiye'de yararından çok zararı dokunan okulların kapatılması lazım. Kendi kendimize daha çok şey öğreniriz, boşuna zaman kaybetmemiş oluruz hiç değilse! ) Kore'de ise, sokakta çöp kutularına fazla rastlamıyorsunuz. Elinizde çöpünüzle öylece kalıveriyorsunuz.

Kore'de çöp kutuları, 1988 Seul Olimpiyatları öncesinde yapılan çevre düzenlemesi ile kaldırılmış. Ne amaçla yapılmış bilmiyorum. Bizde de bazı belediyeler, çevreye kötü koku yaydığı gerekçesiyle evlerin önündeki çöp kutularını kaldırıp çöp toplama kamyonlarının geldiği sırada çöplerin çıkarılmasını istiyorlar, onun gibi bir uygulama sanırım.

Bakınız: Yarım saat gezinmemiz sonucunda bulduğumuz çöp kutusu:


Buna rağmen, Kore'de yerler nispeten temiz sayılır. (Kore'de de temizlik işçileri gelip caddeleri temizliyorlar.) Kore'de çok el ilanı dağıttıkları için yerde çoğunlukla el ilanları serilmiş halde oluyor. Bu yüzden her yurda dönüşümde çantamdaki el ilanlarını boşaltmak zorunda kalıyordum. Bununla beraber genelde yol kenarındaki direkler ve ağaçların yanları kahve bardaklarıyla dolu oluyor. Bakınız:





Kore'de de bizdeki gibi kağıt toplayanlar var. Bakınız:



  Bu teyze yağmurda bile şemsiye kullanmadan kağıt topluyordu. Onu görünce hem haline üzülüyordum, hem de azmine hayran kalıyordum.




Son olarak da, Kore'de evlerde çöpler plastik, cam vs. diye ayrılarak atılıyor. Sanırım ayırmadan atınca para cezası vermek zorunda kalıyormuşsunuz. Kore'de poşetler parayla satılıyor! yazısında da bahsettiğim gibi, Kore'de çöpleri bizdeki gibi elinize geçen her türlü poşetle atamıyorsunuz, çöpler için özel poşetler kullanılması gerekiyor. Okullarda da çocuklara çöpte daha az yer kaplaması için ambalaj katlaması öğretiliyormuş. Bakınız:




Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda, yorumlarınızı paylaşın lütfen!




Yorumlar