CECU ADASI | MANCANĞGUL MAĞARASI | Manjanggul Cave | 만장굴


Cecu Adası'nda yer alan Mancanğgul ismindeki bu mağara, yaklaşık 2.5 milyon yıl önce adanın ortasında yer alan Halla Dağı'nın patlamasıyla oluşmuş bir volkanik lav tüpü mağarası. Bu lav tüp sistemi aradan bu kadar uzun süre geçmesine rağmen iyi korunduğu için UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.


Bu mağaraya gidip gitmemek konusunda çok kararsız kalmıştık. Zira hem mağaraya ulaşmak, hem de mağaranın içinde yürümek için bol enerjinizin olması gerekiyor. Yine de bir daha böyle bir fırsatın elime geçmeyeceğini düşündüm ve gitmeye karar verdim. Mağaranın sadece 1 kilometrelik kısmı turistlere açık. Uzun ve geniş bir tünelden yürüyerek geziyorsunuz. Tek bir giriş kapısı olduğu için mağaranın hepsini gezeyim derseniz toplamda 2 km yol yürümeniz gerekiyor. Biz mağaranın tamamını yürüyemedik çünkü hem zamanımız, hem de takatimiz kalmamıştı. 

Tüm yıl sıcaklığı 11 ila 21 derece arasında kaldığından yaz aylarında bile içeri girdiğinize serin hissediliyormuş. Kışın ortasında gitmemize rağmen çok soğuk değildi. Volkanik etkilerle oluşan bu mağaranın içinde lav sarkıtları, dikitleri, sütunları ve sayısız mağara oluşumları görülebiliyor. Gezerken mağarada yarasa gibi farklı canlı türlerinin olduğunu öğrenince korkmadığımı söyleyemeyeceğim. Mağara karanlık olduğu için ne yazık ki çok fazla fotoğraf çekemedim. Mağarayı gezmeyi düşünenlerin yüksek çözünürlüklü kamera götürmeleri daha iyi olur. 



"Kaplumbağa Kayası" denilen bu kaya parçası Cecu Adası'nın şekline benzitiliyor.













Yorumlar