KORE'DE KRAKER GÜNÜ | BBEBBERO GÜNÜ | 빼빼로 데이 | BEBERO DAY


Kore'de 4(sa) rakamı uğursuz rakam kabul ediliyor. (Çünkü ölüm anlamına gelen sa hancası ile sesteşler.) Sayılara büyük anlam yükleyen Koreliler için 11.11 tarihinin de sembolik bir anlamı var. 11. ayın 11'i, yani 11 Kasım, Kore'de Bbebbero Günü.

Bebero Günü, 1'i temsil eden çikolatalı çubuk krakerler (bizdeki biscolata çubukları) ile özdeşleştirilmiş. 11 Kasım yaklaşırken marketler Lotte firmasının ürettiği Bebero marka çubuk krakerler ve atıştırmalıklarla dolu oluyor. Aslında bu gün, Kore'nin yıllardır kutladığı geleneksel günlerinden biri değil, sadece Kore'nin Ülker'i konumundaki Lotte firmasının 1985'te çıkarttığı Bebero isimli krakerlerinden sonra yani tamamen ticari amaçla uydurulmuş günlerden biri.




Bu Bebero günü için Kore'nin sevgililer günü de denebilir. Bu günde sevgililer birbirlerine bebero krakerlerini hediye ediyorlar. Marketlerde kocaman hediye paketi şeklindeki sepetlerin içinde bebero isimli krakerler satılıyor. Bu çubuk krakerler de tek çeşit değil. Rengarenk olanları, oreolu olanları vs. birçok çeşidi var.


Her ne kadar abartılmaması gereken ticari bir gün olduğunu düşünsem ben de Kore'deyken bebero gününde belki biri gelir de bebero verir diye beklemiştim. Tadını çok merak ettiğimden en sonunda da gidip kendim almıştım. Bol reklamı yapılmış da olsa tadı gayet güzeldi.

Yorumlar