HASUKCİB

하숙집



Hasukcib, Kore'de bir çeşit konaklama tipidir. Bir tür pansiyon aslında. Ancak bu pansiyonlar bizim bildiğimiz pansiyonlardan biraz farklı.

Kore'de insanlar 1970li 80li yıllarda sanayinin gelişmesiyle küçük şehirlerden fabrikalarda çalışmak için Seul'e göç eden Koreli işçiler için evlerinin bazı odalarını kiraya vermişler ve Kore'de bu konaklama şeklinin de bu şekilde başladığı düşünülüyor. Daha sonraki dönemlerde de ev sahipleri büyük olan evlerinin fazla olan odalarını öğrenciye veya çalışan kişilere kiralamışlar. Genelde kadınlar tarafından işletilen bu yerlerde, kiralayan kişi ile yapılan anlaşmaya göre, yemek, çamaşır, ütü gibi hizmetler de verilirmiş. 



Reply 1994'de bu evde öğrenciler kalıyordu.



Bizde de eski Türk filmlerinde bu tip yerlerde yaşayan insanlar vardır.


Ayrıca 7 Numara isimli dizide de buna benzer bir ev vardı.
Bildiğim kadarıyla Türkiye'de halihazırda böyle bir sistem yok. Aslında yurtlardan daha iyi bir sistem. Öğrenciler için yurt yaşamı zor, eve çıkmak da büyük sorumluluk gerektiriyor.

Bunların yerine bu tip bir oda kiralamak çok güzel bir fikir. Ancak bunun eksi yönleri de var tabi ki. Bizim ailelerimiz böyle hiç tanımadıkları kişilerle çocuklarının aynı evi paylaşmasına izin vermezler. Büyük ihtimalle de bu yüzden bu sistem oluşmamış bizde.

Türkiye'den Kore'ye giden öğrencilerden böyle yerlerde kalanların olduğunu duymuştum. Koreli aileler ile iç içe olmak Korece öğrenmeye katkıda bulunur hiç şüphesiz. Ancak gidilen yerler ne kadar güvenlidir orası muamma.

Yorumlar