DERS 17- KORECE'DE CÜMLE YAPISI


KORECE CÜMLE YAPISI



Bilindiği üzere Türkçe ve Korece kardeş diller. Önceden yakın coğrafyalarda yaşamamızdan kaynaklanan bir durum olsa gerek, her iki dil de Ural-Altay Dil Ailesi içinde yer alıyor ve her ikisi de bu ailenin Altay koluna mensup. Altay kolunda Moğolca, Tunguzca ve Japonca da var. Ayrıca Korece de Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil. Her ikisinde de birçok ek var.





Korece ile Türkçe arasında birçok benzerlik söz konusudur. Korece söz dizimi Türkçe ile aynıdır. Bu da bizim gibi İngilizce'deki subject+verb+object kalıbını bir türlü kavrayamayan bünyeler için büyük avantaj demek. :)





Korece'de Öğe Dizilimi





özne+tümleç+yüklem


veya


özne+ yüklem






저 + 는 +한국 사람 + 입니다


(özne+ ek+ tümleç+ yüklem)


(Ben Koreli'yim(dir))





Türkçe'den farklı olarak Korece'de yüklem şahıs eki almaz. Bu yüzden cümle sonuna bakılıp da öznenin kim olduğu çıkarılamaz. Bu durum hem avantaj hem dezavantaj bizim için.

Avantaj çünkü, hangi ek gelecekti diye zorlanmadan cümle kurabiliriz. Almanca öğrenenler varsa bana hak vereceklerdir. Almanca'da fiillere şahıs eki getirilir ve bu yüzden cümle kurarken insanın kafası allak bullak olur. :)



Diğer yandan dezavantaj çünkü, bazı durumlarda karşıdakinin kimden bahsettiği anlaşılmayabilir.





Korece'de konuşurken özne ve nesne atılabilir. Bu Türkçe'de de yapılan bir durum.









(저는) 닭을 좋아해요.(Ben tavuğu severim.)






닭을 좋아해요. (Tavuğu severim.)










도서관에서 (책을) 읽었어요. (Kütüphanede kitabı okudum.)






도서관에서 읽었어요. (Kütüphanede okudum.)









Burada şu uyarıyı da yapmam gerekiyor. Korece'yi Türkçe üzerinden öğrenmek çok daha kolay. İngilizce kaynaklardan çalışıyorsanız buna dikkat etmelisiniz. Korece'deki bazı eklerin Türkçe'de direkt karşılığı olduğu halde İngilizce'de karşılığı bulunmuyor. Bu da bazen kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Şöyle basit bir örnek vereyim; Korece'de -고 eki Türkçe'deki -ıp,-ip zarf-fiiline denk geliyor. Ancak İngilizce'de bu "and" olarak çevriliyor. Eğer her zarf-fiil için "and"i kullanırsanız öğrenmeniz zorlaşacaktır. Aman dikkat! :D


DERS 18- 3 AYI ŞARKISI için tık tık :)





Yorumlar

Unknown dedi ki…
Cümle sıralaması ?